A KAATSU 3 ALAPSZINTJE

A KAATSU 3 ALAPSZINTJE

A KAATSU-nak 3 alap szintje van:

 • 1. szint: KAATSU Cycle
 • 2. szint: KAATSU 3 pontos gyakorlatok
 • 3. szint: KAATSU Performance

1. SZINT

KAATSU Cycle egy olyan kényelmes véráram-akadályozó módszer, melyhez nincs szükség konkrét mozgásra. Bárhol lehet végezni (például irodában, repülőgép ülésében, otthon a kanapén, iskolapadban), bármikor (például edzés előtt vagy után), és függetlenül a lábakon és a karokon. Természetesen lehetséges fizikai tevékenységet végezni a KAATSU Cycle közben, ha szeretnénk.

KAATSU Cycle során a KAATSU Air Bands össze van kapcsolva a KAATSU Master, KAATSU Nano vagy KAATSU Cycle egységgel.

A teljes KAATSU Cycle a KAATSU Master és KAATSU Nano egységen egy 3 perc 20 másodperces szakaszt jelent, melyet igény szerint meg lehet ismételni az adott illető számára megfelelő SKU nyomás használata mellett. A KAATSU Cycle során a kar és láb szalagokban lévő nyomás fokozatosan növekszik a 8 kör során. Tehát ha a beállított SKU nyomás a karok esetében 200 SKU, akkor a 8 kör során 130-140-150-160-170-180-190-200 SKU nyomást fog a program használni.

Ezzel szemben a specializált KAATSU Cycle egységnél 3 különféle ciklizálást lehet megadni az egyes SKU nyomások kapcsán:

 • A „CYCLE 20” 20 másodperc 100 SKU-s nyomást jelent, melyet 5 másodperc nyomás nélküli időszak követ. A teljes „CYCLE 20” 3 perc 20 másodpercig tart, és igény szerint megismételhető.
 • A „CYCLE 40” 40 másodperc 150 SKU-s nyomást jelent, melyet 10 másodperc nyomás nélküli időszak követ. A teljes „CYCLE 40” 6 perc 40 másodpercig tart, és igény szerint megismételhető.
 • A „CYCLE 60” 60 másodperc 200 SKU-s nyomást jelent, melyet 20 másodperc nyomás nélküli időszak követ. A teljes „CYCLE 60” 10 perc 40 másodpercig tart, és igény szerint megismételhető.

A KAATSU Cycle segít a stressz enyhítésében, és megnövekedett energiaszintet eredményez. Bárhol használható (irodában vagy vonaton), és mozgással együtt vagy anélkül is végezhető.

2. SZINT

A KAATSU 3 pontos gyakorlatok rendkívül hatékony véráram-korlátozó gyakorlatok a karok és a lábak kapcsán egyaránt. Bárhol és bármikor elvégezhetőek, a karok esetében 3 szett kézszorítást, bicepszhajlítást valamint tricepsznyújtást, a lábak esetében pedig 3 szett lábujjhajlítást, lábujjemelést és sarokemelést tartalmaznak.

Bármilyen életkorú és képességekkel rendelkező személyek esetében percek alatt elérhető az izom kifáradás súlyok használata nélkül.

A KAATSU 3 pontos gyakorlatok során használt SKU nyomások a megfelelő Base SKU és Optimal SKU nyomástól függnek.

A Japánban elvégzett több millió KAATSU edzést követően íme az alapvető Base SKU útmutató, mely elsődlegesen az életkoron és az általános fizikális erőnléten alapul. Természetesen mindig akadnak kivételek, de ez az útmutató biztonságosnak és hatásosnak bizonyult az elmúlt évtizedekben több százezer eltérő korú, valamint különféle képességekkel és fizikális állapottal rendelkező felhasználó esetében:

Base SKU a karok számára KAATSU Master-en:

 • 10-20 SKU idősek és középkorúak számára átlag alatti erőnlét esetén
 • 20-30 SKU idősek és középkorúak számára átlagos erőnlét esetén
 • 30-40 SKU fiatalok és középkorúak számára megfelelő szintű erőnlét esetén
 • 40-50 SKU tinédzserek, fiatalok és felnőttek számára magas szintű erőnlét esetén
 • 50+ SKU élsportolók és kiemelkedően magas szintű erőnlét esetén

Base SKU a lábak számára KAATSU Master-en:

 • 20-30 SKU idősek és középkorúak számára átlag alatti erőnlét esetén
 • 30-40 SKU idősek és középkorúak számára átlagos erőnlét esetén
 • 40-50 SKU tinédzserek, fiatalok és felnőttek számára magas szintű erőnlét esetén
 • 50-60 SKU élsportolók és kiemelkedően magas szintű erőnlét esetén

Base SKU a karok számára KAATSU Nano-n:

 • Kevesebb, mint 10 SKU idősek és középkorúak számára átlag alatti erőnlét esetén
 • 10-15 SKU idősek és középkorúak számára átlagos erőnlét esetén
 • 15-20 SKU fiatalok és középkorúak számára megfelelő szintű erőnlét esetén
 • 20-25 SKU tinédzserek, fiatalok és felnőttek számára magas szintű erőnlét esetén
 • 25+ SKU élsportolók és kiemelkedően magas szintű erőnlét esetén

Base SKU a lábak számára KAATSU Nano-n:

 • 10-15 SKU idősek és középkorúak számára átlag alatti erőnlét esetén
 • 15-20 SKU idősek és középkorúak számára átlagos erőnlét esetén
 • 20-25 SKU tinédzserek, fiatalok és felnőttek számára magas szintű erőnlét esetén
 • 25-30 SKU élsportolók és kiemelkedően magas szintű erőnlét esetén

3. SZINT

A KAATSU Performance a véráram-akadályozó edzés legintenzívebb formája. Bárhol és bármikor elvégezhető, és számtalan olyan mozgást tartalmaz, melyeket fizikoterápia, ellenállásos edzés vagy sport-specifikus edzések során használnak, ide értve a dobásokat, ügyességi gyakorlatokat és futást.

Bármilyen életkorú és képességekkel rendelkező személyek – kezdőtől a haladóig – esetében percek alatt elérhető az izom kifáradás a saját testsúlyukon kívül bármilyen más súly vagy ellenállás használata nélkül.

A KAATSU Performance során a felhasználók az általuk választott mozgásokat hajthatják végre, miközben a karjaikon vagy a lábaikon találhatók a KAATSU szalagok. Helyesen végezve a KAATSU Performance nem okoz izomlázat, a regeneráció azonnal végbemegy, az energiaszint pedig megnő.

Összefoglalásképpen íme pár fontos tudnivaló, melyet nem árt észben tartani:

 • Minél nagyobb a Base SKU, annál alacsonyabb lesz az Optimal SKU. A Base SKU és az Optimal SKU kombinációja határozza meg a megfelelő nyomást.
 • Ugyanannál a felhasználónál napi szinten 20-30 SKU-s eltérések is előfordulnak.
 • A várható Optimal Pressure (optimális nyomás) elsődlegesen az életkortól, az erőnléttől és a végtag keringésétől függ.

Az életkor kapcsán megállapítható, hogy a legmagasabb nyomás általában 20-30 év között jelentkezik, fiatalabb és idősebb személyek esetében pedig alacsonyabb ennél. Dr. Jim Stray-Gundersen, a KAATSU Global vezető orvosszakértője ezt a következőképpen magyarázza: „Létezik egy ’fiziológiai’ életkor, mely módosítja a kronológiai életkort. Ez azt jelenti, hogy az idősebbek esetében, akik artériái esetleg merevebbek és jobban károsodottak, alacsonyabb relatív nyomást használunk.”

A relatív erőnléti szint kapcsán elmondható, hogy minél jobb erőnléttel rendelkezik az illető, annál magasabban lesz az Optimal Pressure a Base Pressure-höz (alap nyomás) képest.

A végtag kerülete/átmérője kapcsán kijelenthetjük, hogy minél nagyobb a végtag, annál nagyobb lesz a nyomás. Így aztán a karok esetében a nyomás jellemzően 50-100 SKU-val alacsonyabb, mint a lábak esetében. Továbbá ha az illetőnek az adott végtagján több izom található a zsír mennyiségéhez képest, akkor jellemzően nagyobb nyomást képes elviselni.

Dr. Stray-Gundersen a következőt javasolja: „Ne feledjük, hogy meg kell próbálni megállapítani a KAATSU vénás véráram-akadályozásának azt az optimális mértékét, mellyel az amúgy könnyű gyakorlat már nem fenntarthatóvá válik.”

LINK: http://www.kaatsublog.com/2015/08/3-levels-of-kaatsu.html

360sport

termékek